Dynamics Plug-in: Add a Wet/Dry Balance control.

Self-explained! ;-)
Forum rules
The Merging Technologies team cannot be held responsible for support queries logged on the public forums. If a support query is logged here and only here, it may not be found and dealt with by the appropriate team.
To ensure that your support issue or bug report is dealt with properly and in good time, please use the link to the tech support request form page on the Merging website.
Make sure to let us know what version you are using when you send your mail. THANKS!
User avatar
fl
Posts: 1326
Joined: Sun Feb 11, 2007 19:55
Location: Toronto, Ontario, Canada
Contact:

Dynamics Plug-in: Add a Wet/Dry Balance control.

Postby fl » Mon Aug 02, 2010 18:47

As a frequent user of the so-called "Parallel Compression" technique, where a Dynamics plug-in is placed on a Sub-Group so that its output is mixed with the unprocessed (uncompressed) signal from the original track/strip, I was thinking that all that is needed to simplify this often tedious set-up and adjusting process, would be the addition of a "Wet/Dry" balance control, like those found frequently on Reverb and Delay units, to the Current Dynamic's plug-in architecture (incorporating automatic latency compensation, so that the two streams are in sync).

All "Wet" would be the same as the current compression operation; All "Dry"would result in no compression at all; any and all points in-between, and you'd have some quantity of "bottom-up" level adjustment, whereby quieter sections of material would play at a higher level (thanks to Gain Makeup), but once it gets louder the uncompressed stream would become more of a dominating factor.

A major benefit of this technique is fewer audible compression artifacts during louder passages, because they are masked by the uncompressed signal. Having one control, as opposed to the current need for the use of two mixer faders, would certainly be a benefit for those of us who drive things with a mouse.
Frank Lockwood, Toronto, ON, Canada
http://LockwoodARS.com
• Pyramix Native
• Mac Mini 6.2 (Quadcore i7) - Bootcamp 5.1.5621 - Win7 Pro SP1 64
• HP 7100 Mini-tower - Win10 Pro 64 1809
• RME Fireface 800 ASIO driver 3.125 or ASIO4All 2.13

User avatar
fl
Posts: 1326
Joined: Sun Feb 11, 2007 19:55
Location: Toronto, Ontario, Canada
Contact:

Re: Dynamics Plug-in: Add a Wet/Dry Balance control.

Postby fl » Mon Aug 02, 2010 23:27

As I mentioned in another thread, most of my concerns about this issue could be addressed by developing the ability to assign a single timeline Track, to more than one Mixer Strip.

That way, we wouldn't have to fuss with SubGroups or Direct Outs in the Mixer to create parallel signal streams - we could simply access them directly from the source tracks.
Frank Lockwood, Toronto, ON, Canada
http://LockwoodARS.com
• Pyramix Native
• Mac Mini 6.2 (Quadcore i7) - Bootcamp 5.1.5621 - Win7 Pro SP1 64
• HP 7100 Mini-tower - Win10 Pro 64 1809
• RME Fireface 800 ASIO driver 3.125 or ASIO4All 2.13

User avatar
Paulo M
Posts: 1445
Joined: Wed Jun 01, 2005 16:19
Location: Portugal

Re: Dynamics Plug-in: Add a Wet/Dry Balance control.

Postby Paulo M » Tue Aug 10, 2010 02:51

Hi Frank,

I agree with you regarding the ability to be able to assign one track to more than one strip.

By the time being, everytime I want to have paralel compression I duplicate the track. Then I can insert one plugin in one strip with a diferent compression setting than the other one. This also allows me to keep balancing the levels of each compression track at will during the mix. :)
Best regards,

Paulo M

Pyramix 7.1 Masscore
VCube XE 3.1
MB5 Dual & X50 MADI
Win XP SP3
Intel Q9600/Gigabyte X48 DS5 Motherboard/ASUS 4350 Graphic card

AndyR
Posts: 54
Joined: Wed Feb 04, 2009 19:26

Re: Dynamics Plug-in: Add a Wet/Dry Balance control.

Postby AndyR » Thu Aug 12, 2010 09:00

Assign single track to multiple channels. Like it a lot! That would be dead useful.

Perfect Record
Posts: 633
Joined: Thu Apr 24, 2008 06:09
Location: St Paul, Minnesota USA
Contact:

Re: Dynamics Plug-in: Add a Wet/Dry Balance control.

Postby Perfect Record » Mon Aug 23, 2010 18:41

Paulo,

I've done exactly what you're suggesting, duplicating a track in order to route it to more than one mix strip. Yes it works, but I always cringe when the producer decides that he wants a "quick little edit" in those tracks. This always seems to happen when you think that the edit is locked in, and its time to mix.

I'm 100% with Frank on needing the ability to route to multiple tracks.

User avatar
Paulo M
Posts: 1445
Joined: Wed Jun 01, 2005 16:19
Location: Portugal

Re: Dynamics Plug-in: Add a Wet/Dry Balance control.

Postby Paulo M » Mon Aug 30, 2010 14:01

I'm 100% with Frank on needing the ability to route to multiple tracks.


Yes, me too, my sugestion is just a way to do it until your sugestion is implemented :)

I agree that when you need last minute edits then it not that straight forward though you can always edit on the parent track and then duplicate with Ctrl+D on top of the other channel.
Best regards,

Paulo M

Pyramix 7.1 Masscore
VCube XE 3.1
MB5 Dual & X50 MADI
Win XP SP3
Intel Q9600/Gigabyte X48 DS5 Motherboard/ASUS 4350 Graphic card