Why is my automation delayed?

Welcome to the Pyramix MassCore discussion forum.
Forum rules
The Merging Technologies team cannot be held responsible for support queries logged on the public forums. If a support query is logged here and only here, it may not be found and dealt with by the appropriate team.
To ensure that your support issue or bug report is dealt with properly and in good time, please use the link to the tech support request form page on the Merging website.
Make sure to let us know what version you are using when you send your mail. THANKS!
Plec
Posts: 10
Joined: Sat Jul 13, 2019 12:48

Why is my automation delayed?

Postby Plec » Mon Jul 22, 2019 20:22

If I'm automating plugin parameters on a given channel that in turn goes to a bus which then gets sent to an internal bus and recorded on another channel... the automation takes place not where I've placed it visually on the original channel but seems to get delayed. As I turn plugins on and off in the mixer not even relating to the channel I'm automating, the automation moves around. Aligning automation to a bus does not seem to help this issue.

My guess is that the automation is affected by the total delay compensation somehow so I must be doing something wrong here. What might be the problem you think?

My workaround at the moment is to measure out exactly the delay of the automation and move it ahead the intended point by exactly that amount.

Silas
Posts: 759
Joined: Thu May 16, 2002 15:36
Location: New Rochelle, NY
Contact:

Re: Why is my automation delayed?

Postby Silas » Thu Jul 25, 2019 18:43

Hi Plec,

I assume you have toggled the pull down next to the transport on bottom of screen and chosen Fader Alignment: 'MBx' - choosing whatever your final mix bus name is? I suggest RESETTING that to None and then put it back to 'your Mix Bus' a few times. You'd have to do this every time you open the project.

I've noticed that this setting is not respected when opening the project each time resulting in a delay since your chosen alignment is not actually in effect..

Hope this helps,
Silas
Silas Brown
Legacy Sound
MassCore #1 - Windows 10 Pro 64-bit, i7-8700k, 32 gig Ram, Pyramix V11.1
MassCore #2 - Windows 7 Pro 64-bit, QuadCore, 16 gig, Pyramix V9
Native - Lenovo Laptop, Windows 7 64-bit, i7, 8 gig, Pyramix V10

Plec
Posts: 10
Joined: Sat Jul 13, 2019 12:48

Re: Why is my automation delayed?

Postby Plec » Fri Jul 26, 2019 12:48

Hey Silas!

Yes, I've experimented with different settings here but I'm experiencing a delay up to a 10 fold of what these different options seems to change. My delay compensation is handling about 26.000 samples and my automation delay is around 12.000 samples from happening in the right place. The different Fader Alignment options seems to change this but maybe a couple thousand samples back and forth which in this case would lead me to think the problem is somewhere else?