L and R levels in stereo master bus

Welcome to the Pyramix MassCore discussion forum.
Forum rules
The Merging Technologies team cannot be held responsible for support queries logged on the public forums. If a support query is logged here and only here, it may not be found and dealt with by the appropriate team.
To ensure that your support issue or bug report is dealt with properly and in good time, please use the link to the tech support request form page on the Merging website.
Make sure to let us know what version you are using when you send your mail. THANKS!

L and R levels in stereo master bus

Postby DJS » Sat Dec 30, 2017 10:38

Confounded by a very basic problem. How does one change the separate levels of Left and Right channels in the stereo master bus. I cannot see how to do it, easily.

8O

Must be too much wine.
David Spearritt
Classical and Acoustic Music, BNE, Australia
DJS
 
Posts: 386
Joined: Wed May 26, 2010 05:26
Location: Brisbane, Australia

Re: L and R levels in stereo master bus

Postby allemano bernard@neuf.fr » Sat Dec 30, 2017 11:13

Hi, you can create two mono master busses (one for the left and one for the right) after that, you can manage each level separately. You can also use stereo tool from FLUX to manage the left and right volume.
best regards,
bernard
pyramix X Native; windows 10 64; GigaByte Z87X-D3H; intel core i5; 16G DDR3; 1 X SSD for system; 1 X SSD for medias; 1 WD Caviar Black 500G for backups.
User avatar
allemano bernard@neuf.fr
 
Posts: 285
Joined: Fri Nov 30, 2007 09:49
Location: le Beaujolais France !

Re: L and R levels in stereo master bus

Postby DJS » Mon Jan 01, 2018 07:39

Thanks Bernard. So does everyone routinely get rid of the stereo master buss and replace with two mono busses in their mastering templates?
David Spearritt
Classical and Acoustic Music, BNE, Australia
DJS
 
Posts: 386
Joined: Wed May 26, 2010 05:26
Location: Brisbane, Australia

Re: L and R levels in stereo master bus

Postby allemano bernard@neuf.fr » Mon Jan 01, 2018 12:32

personally, I DON'T do that ! ! ! :) but if anyone whant to do it....
best regards, and happy new year !!
pyramix X Native; windows 10 64; GigaByte Z87X-D3H; intel core i5; 16G DDR3; 1 X SSD for system; 1 X SSD for medias; 1 WD Caviar Black 500G for backups.
User avatar
allemano bernard@neuf.fr
 
Posts: 285
Joined: Fri Nov 30, 2007 09:49
Location: le Beaujolais France !

Re: L and R levels in stereo master bus

Postby fl » Mon Jan 01, 2018 18:07

DJS wrote:Thanks Bernard. So does everyone routinely get rid of the stereo master buss and replace with two mono busses in their mastering templates?


If you find that the Dual Mono Bus solution is too cumbersome and/or limiting (as I believe I would), why not just install an Aux. Group, between all your Strips and the Main Mix Bus?

This way, should you have an incredibly complex mix comprised of many Strips/Channels perhaps controlled by Automation already written, all you need to do to tweak the balance of your output with the Aux's panner, in whichever Type, Dual Source Mode and Divergence you prefer.

Or, as Bernard has already pointed out, Flux's free "Stereo Tool" gives you extensive control over panning and balance, when used as a plug-in on your Master Bus. There is also DMG's free "Track Control": https://dmgaudio.com/products_trackcontrol.php

All my very best wishes for Peace and Prosperity in 2018.
Frank Lockwood, Toronto, ON, Canada
http://LockwoodARS.com
Native 11.1.5/Native Music 9.1.10
Win7 Pro SP1 64/32
Bootcamp 5.1.5621/4.0.4033
Mac Mini 6.2 (Quadcore i7)/MacBook Pro 3.1 (Core2Duo)
RME Fireface 800, driver version 3.124
User avatar
fl
 
Posts: 1271
Joined: Sun Feb 11, 2007 19:55
Location: Toronto, Ontario, Canada

Re: L and R levels in stereo master bus

Postby DJS » Tue Jan 02, 2018 01:54

Many thanks Bernard and Frank. I think the stereo management plugin is the preferred solution for the time being.
David Spearritt
Classical and Acoustic Music, BNE, Australia
DJS
 
Posts: 386
Joined: Wed May 26, 2010 05:26
Location: Brisbane, Australia

Re: L and R levels in stereo master bus

Postby Perfect Record » Fri Jan 12, 2018 04:21

I've never had to adjust levels on a master buss. But I do use the Flux stereo tool every now and then on individual stereo tracks if needed. Or I'll adjust track levels in the EDL.
Perfect Record
 
Posts: 602
Joined: Thu Apr 24, 2008 06:09
Location: St Paul, Minnesota USA

Re: L and R levels in stereo master bus

Postby DJS » Fri Jan 12, 2018 09:01

Perfect Record wrote:Or I'll adjust track levels in the EDL.

Do you mean adjust clip gain? Or use the mixer gains?
David Spearritt
Classical and Acoustic Music, BNE, Australia
DJS
 
Posts: 386
Joined: Wed May 26, 2010 05:26
Location: Brisbane, Australia

Re: L and R levels in stereo master bus

Postby Perfect Record » Fri Jan 12, 2018 18:11

Anything will do. Envelope gain, clip gain, pans.

But like has been said earlier, the Flux Stereo Tool works great, whether you insert it on tracks or busses. And it's free!
Perfect Record
 
Posts: 602
Joined: Thu Apr 24, 2008 06:09
Location: St Paul, Minnesota USA


Return to Pyramix General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests

cron